Starten als ZZP-er in Almere

Starten als ZZP'er

Zakelijk Ontmoeten

Veel zzp’ers hebben een werkplek aan huis. Een prima locatie waarvan uit diverse activiteiten verricht kunnen worden. Om zakelijk te ontmoeten is er ook soms behoefte aan een omgeving of een ruimte waar een zakelijke ontmoeting kan plaatsvinden of waar op ad hoc basis gewerkt kan worden. Hierbij kunt u denken aan een prospectgesprek, het geven van een presentatie, vakgenoten ontmoeten, intervisie, lunchafspraak met klanten etc. etc. In Almere zijn er verschillende mogelijkheden om (tegen betaling) zakelijk te ontmoeten. Hierbij kunt u denken aan:

Incubator centers

Op dit moment is in Almere een drietal incubator centers gevestigd. Incubator centers ondersteunen beginnende ondernemingen en helpen hen de obstakels te overwinnen die jonge ondernemingen vaak tegenkomen. Ondersteuning bestaat vaak uit werkruimte, adviezen, workshops en financiële middelen.

Dit zijn de incubator centers tot nu toe in Almere:

Bedrijfsverzamelgebouwen

Almere kent diverse bedrijfsverzamelgebouwen. Informatie kunt u bijvoorbeeld vinden bij:

Netwerken en belangenbehartigers

Almere kent diverse organisaties waar zzp'ers en ondernemers uit het klein bedrijf elkaar kunnen ontmoeten en netwerken. Dit kunnen organisaties zijn waar wel of geen lidmaatschap aan verbonden is. De organisaties zijn een belangrijke gesprekspartner voor de Gemeente Almere en werken op een aantal projecten nauw samen. Onderstaand treft u een aantal netwerkorganisaties en belangenbehartigers aan:

Startende ZZP'er

Er komt veel kijken bij het starten als ZZP'er. Hieronder vindt u een aantal links naar organisaties of bijvoorbeeld platforms die u verder kunnen helpen of informeren.

 

Er zijn verschillende ZZP-situaties. Naast een vaste baan kan men starten als ZZP'er of als student kun je bijvoorbeeld een eigen bedrijf naast je studie hebben.

Starten als student

Gebruik maken van speciale regelingen.

Starten als ZZP'er naast een vaste baan

Zelfstandige activiteiten zijn goed te combineren met een baan.

Inhuuropdrachten en inkoopbeleid gemeente Almere

De gemeente Almere heeft per 18 april 2016 nieuw inkoop- en aanbestedingsbeleid. Belangrijk onderdeel van dit beleid is het bevorderen van de kansen voor lokale ondernemers om mee te dingen naar gemeentelijke opdrachten. Zie voor actuele informatie: https://www.almere.nl/ondernemen/aanbestedingen.

Specifiek voor inhuur van tijdelijke arbeidskrachten, hanteert de gemeente per 18 april 2016 een marktplaatsysteem, Flevoland Huurt In. Lokale ondernemers die willen meedingen naar inhuuropdrachten wordt vriendelijk verzocht zich eerst aan te melden in de Database Lokale Ondernemers en vervolgens aan te melden in de database van het marktplaatssysteem via www.flevolandhuurtin.nl.

Virtueel netwerken dankzij KvK Connect

KvK Connect is een nieuwe app van de Kamer van Koophandel waarmee zzp'ers in contact kunnen komen met andere zelfstandigen en met nieuwe opdrachtgevers.                
De app maakt het onder meer mogelijk om de onderneming te presenteren, om vergelijkingen te maken met branchegenoten en om actueel ondernemersnieuws te ontvangen. De app is zowel voor Android als iOs beschikbaar. Er is ook een desktopversie.

De mogelijkheden van KvK Connect:

  • Presenteer jezelf en je bedrijf aan andere zzp’ers. Plaats tekst, beeld en links naar je website of socialmediakanalen.
  • Zoek en vind. Bekijk de etalages van andere zzp’ers en deel kennis, ervaringen en opdrachten via chatberichten.
  • Blijf op de hoogte van informatie die jou als zzp’er verder helpt. Kies welk branchenieuws je wilt krijgen en ontvang nieuwsberichten en ondernemersinformatie op maat.
  • Vergelijk je bedrijf met dat van andere zzp’ers in je beroepsgroep. Je vindt antwoord op vragen als: wie zijn je concurrenten, welk uurtarief hebben andere zzp’ers, hoeveel freelanceopdrachten hebben zij en wat is de duur van hun opdrachten?

De app is geschikt voor eenmanszaken zonder personeel of bv’s met een directeur/enig aandeelhouder die geen personeel in dienst hebben én zijn ingeschreven in het Handelsregister.

Hulp bij boekhouding voor ondernemers in zwaar weer

Ondernemers die in financieel zwaar weer zitten, kunnen hulp krijgen van de Flevolandse Zaak. Deze nieuwe organisatie zit in het stadhuis van Lelystad. 

De bijstand bestaat uit hulp bij de boekhouding. Soms is er zo weinig geld, dat zelfs de boekhouder niet meer kan worden betaald. Met die hulp wordt geprobeerd dat ondernemers het hoofd boven water kunnen houden. Ook is er hulp voor ondernemers die boekhoudkundig hun bedrijf moeten afsluiten. 

De Flevolandse Zaak is opgericht door het Zelfstandigenloket, het Ondernemersklankbord, ROC Flevoland en Windesheim. Studenten van deze hogeschool bieden de hulp. 

Extra financieringsmogelijkheden voor Almeerse cultuursector

Op www.cultuurleningalmere.nl kunnen cultureel ondernemers lezen hoe zij in aanmerking kunnen komen voor de lening.