5 juli 2018

Wie bij Lelystad over de A6 rijdt kan het vrijwel niet zijn ontgaan: de bouw van het massale distributiecentrum van Inditex. Het Spaanse moederbedrijf van merken als Zara, Bershka en Pull & Bear zet in Lelystad een complex neer ter grootte van zo’n zeventig voetbalvelden. De bouw daarvan schiet al behoorlijk op.

400 tot 500 bouwvakkers

Zo’n 400 mensen werken dezer dagen aan de bouw van het complex. Dat aantal kan de komende maanden nog verder toenemen richting de 500, zo laat Inditex weten. Dit alles om er voor te zorgen dat het pand in het voorjaar van 2019 deels in gebruik kan worden genomen. In 2020 moet vervolgens echt alles af zijn.
Het massale complex bestaat uit verschillende delen. Rondom het lage deel komen los-en laadperrons voor vrachtwagens. Ruim tachtig stuks. Het hogere deel van het complex wordt een volledig geautomatiseerd magazijn, waar de kleding hangend of in dozen wordt verwerkt, zonder dat daar mensen aan te pas komen.

Dat betekent niet dat er geen mensenhanden nodig zijn, Inditex verwacht dat zo’n 400 mensen in Lelystad aan de slag gaan op het moment dat het distributiecentrum in gebruik wordt genomen. De eerste lichting personeelsleden is door Inditex inmiddels naar Spanje gevlogen om daar te worden getraind. Het gaat hier om toekomstig leidinggevenden.

Strijkcentrale

Als de constructies waaraan nu gewerkt wordt straks af zijn, komt er nog een ander pand bij. Een strijkcentrale. Veel van de kleding van Inditex wordt in Azië geproduceerd en vervolgens per vliegtuig naar Europa vervoerd. Omdat de kleding dan gekreukt aankomt moeten de spullen met stoommachines worden gestreken worden voordat ze richting de winkels gaan.

(Bron: Omroep Flevoland)